NOBEL ZA ANALIZU NEZAPOSLENOSTI

Spektar - Ekonomija


nobelovci

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove godine podjelit će trojica ekonomista. Dobitnici su Amerikanci Peter Diamond (70) i Dale Mortensen (71) te Britanac ciparskih korijena Christopher Pissarides (62)

Prema priopćenju iz Švedske akademije, trojac je zaslužio Nobela za svoj rad u kojem objašnjavaju kako su nezaposlenost, radna mjesta i plaće uvjetovani propisima i politikom. Trojica ekonomista će podijeliti nagradu u vrijednosti od 1,5 milijuna dolara. Nobelova nagrada za ekonomiju utvrđena je 1968. godine i nije bila dio originalnih nagrada koje je Alfred Nobel naveo u svojoj oporuci 1895. godine.

Njihovo istraživanje nudi odgovore na pitanje zašto puno ljudi ostaje nezaposleno usprkos velikom broju nepopunjenih radnih mjesta, navodi se u obrazloženju nagrade. 'Laureati su predstavili model koji nam pomaže razumjeti korelaciju između zakonskih regulativa i gospodarske politike s jedne, te nezaposlenosti, otvorenih radnih mjesta i plaća s druge strane', stoji u priopćenju Švedske akademije.

Po tradicionalnoj teoriji, tržišta rada trebala bi funkcionirati samostalno, pri čemu tražitelji pronalaze raspoloživa radna mjesta i time se uspostavlja ravnoteža. Diamond, Mortensen i Pissarides pokazali su svojim modelom, koji je po njihovim inicijalima nazvan model DMP, da tržišta ne funkcioniraju uvijek tako. Tako zbog malih poremećaja oni koji traže posao neće uvijek pronaći poslodavce koji traže radnu snagu. Primjerice, poslodavci zbog pratećih troškova možda neće zapošljavati radnike iako su im oni potrebni. Model DMP tako nudi objašnjenja za nezaposlenost koja ne slabi ni u uvjetima poboljšanja stanja u gospodarstvu. Laureati također pomažu identificirati područja regulatornih mjera, predlažući one kojima vlade mogu potaknuti zapošljavanje i spriječiti dugoročnu nezaposlenost kroz strukovno obrazovanje.

Sedamdesetogodišnji Amerikanac Peter Diamond ekonomist je s prestižnog američkog instituta Massachusetts Institute of Technology (MTI) i stručnjak na području socijalnog osiguranja, mirovina i poreza.

Sedamdesetjednogodišnji Mortensen profesor je ekonomije na sveučilištu Northwestern u Evanstonu u saveznoj američkoj državi Illinois a trenutno gostujući profesor na sveučilištu u danskom Aarhusu.

Šezdesetdvogodišnji Pissarides profesor je na London School of Ecnomics u Londonu.

16. listopada 2010.

www.t-portal.com

HNB tečajna lista

12.11.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,177876
CHF CHF
1
6,768416
GBP GBP
1
8,631795
USD USD
1
6,732832
EUR EUR
1
7,427660
$ Odabir valute
= Odabir valute