MILKA PODRUG KOKOTOVIĆ

Dubrovnik - Ljudi

Milka Podrug Kokotović /1930-/ najveća je dubrovačka, možda i hrvatska glumica novijeg doba. Ostvarila je doista širok opus, glumeći, najčešće ženske karaktera posve oprečnih obilježja, uvijek sa osebujnim izrazom, gestom, dubinom.

Evo što o njezinoj glumi piše Dalibor Foretić, veliki hrvatski kazališni kritičar: "Pišući jednom o fenomenu glume Milke Podrug Kokotović, parafrazirao sam onu: U početku bijaše riječ, rekavši da je u počelu njezine glume pogled. Veličina je njezine glume u tome što drama osobe koju kreira ne teče kroz govor riječi, nego se razlistava u pogledu, sukladno riječi ili usuprot njoj, postižući kroz najintimniji govor bića čudesna suzvučja što čine da se zaboravi riječ, izražavajući se najuniverzalnijim jezikom, svakom pristupačnim i svima podjednako jasnim. Ali možda i najtajanstvenijim. Jer u govoru pogleda svatko otčitava isto toliko sebe koliko i onoga koji govori. Time je onaj koji govori u prednosti: korespondirajući sa svijetom najintimnijim iskazom duše, uvijek je pomalo i izvan njega. Nikada nitko nije bio u stanju dokučiti ponore i labirinte nečije duše, a najmanje ženske. Ozračen nepatvorenom i izravnom emocionalnošću, osnažen bogatom skalom izraza i grimasa, snažnom transformabilnošću lica, koja mu daje privid maske, taj najsublimniji glumački govor Milke Podrug-Kokotović uvijek se nadaje u upitnost misterije u kojoj ona krije i sebe i svoje žene, braneći se (ih) od svijeta. Strast intuicije i kontrola razuma temeljno su dvojstvo na kojima počiva svaka razumska gluma. U Milke je lice ozračeno intuicijom, a tijelo podložno razumu. Svaka njezina gesta i pokret strogo su kontrolirani, izbalansirani, i možda je jedan od vidova one začudnosti koje doživljavamo kada je gledamo na sceni.  Ta kontrola tijela u kojoj ona uvijek u sebi, kroza se, gleda sebe, čini Milku Podrug Kokotović možda i najbrehtijanskijom od svih naših glumica, iako je u Brechtovim dramama igrala samo jednom. No, bitnija odrednica njezina glumačkog fenomena u tome je što, za razliku od većine glumaca koji kroz svijest govore razumom, a kroz tijelo intuicijom, njezino intuitivno progovara iz svijesti, a tijelo povlađuje razumu. Taj obrat rastvara onu proturječnost na kojoj ona razapinje strunu s koje ugađa uzdahe svetice i krikove vile".

Milka je talentom, radom i upornošću ostvarila više od 150 kazališnih uloga, u širokome repertoarskom luku od antičke drame, hrvatske baštine, svjetskih klasika, građanske drame do suvremenih dramatičara, inozemnih i domaćih. Tek dva puta glumački je izbivala iz domicilnog mjesta (Teatar ITD, Zagreb, HNK Split). Snimila je niz filmova i televizijskih serija i drama. Često je nastupala na Radio postajama Zagreb i Dubrovnik.

2009-08-02 

Bajro Sarić

HNB tečajna lista

20.10.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,150423
CHF CHF
1
6,761663
GBP GBP
1
8,618006
USD USD
1
6,681471
EUR EUR
1
7,436477
$ Odabir valute
= Odabir valute