HRVATI /NI/SU LIJENI?

Spektar - Ekonomija

Za niti jedan narod, naravno ni hrvatski, ne može se eksplicitno tvrditi da je lijen ili radišan. Po meni, kakva će narodna većina biti, lijena ili radišna, u najvećoj mjeri ovisi o političkom, socijalnom i moralnom sustavu. Doista, za zapitati je na kakvoj je to praktičnoj razini postojeći hrvatski politički, socijalni i moralni sustav u kojemu se najmanje cijene oni koji stvaraju nove vrijednosti, bez obzira tko su i što su, kako propitkiva i Svjetska banka. /Bajro Sarić/

Hrvatska je država koja ljude ne potiče na rad, već na nerad! Tako se ukratko može sumirati izvještaj Svjetske banke za Hrvatsku kojeg je objavio Jutarnji list, a u kojem stoji da Hrvati nisu motivirani za traženje posla zato što se stvara kultura ovisnosti o državnim naknadama poput socijalne pomoći, dok dodatni "džeparac" zarađuju radom na crno od kojeg državna blagajna nema koristi.

Iz istog je izvještaja vidljivo da stopa zaposlenosti u Hrvatskoj (za osobe između 15 i 64 godine) iznosi samo 57,1 posto, dok u zemljama Europske unije ta stopa najčešće prelazi 70 posto. Zbog toga je gospodarski rast znatno sporiji nego što bi trebao biti pa smo tako i krizu dočekali nespremni. Ukoliko bi Hrvatska, pak, uspjela stopu zaposlenosti dovesti do 70 posto, Svjetska banka vjeruje da bi do 2025. godine dohodak bio povećan za 15,7 posto, a do 2040. za 22,9 posto.

Svjetska banka u svom izvještaju navodi i razloge niske stope zaposlenosti u Hrvatskoj, iako su nam oni već odavno dobro poznati - samo se treba sjetiti brojke od pola milijuna branitelja i registra koji nikad ne smije ugledati svjetlo dana. Svjetska banka, naime, ističe kako je traženje statusa branitelja najlakši način da se u Hrvatskoj osigura dohodak, a nimalo ne odmaže niti činjenica da su standardi za dodjelu invalidskih mirovina vrlo fleksibilni.

No, nisu problem samo branitelji problem je u cjelokupnom sustavu mirovina. Do prošle godine osobe koje su išle u prijevremenu mirovinu primale su 24 posto nižu mirovinu. Od prošle godine (na traženje HDZ-ovog tadašnjeg koalicijskog partnera HSU-a) primaju tek devet posto manju mirovinu što je, smatra Svjetska banka, otvoreni poziv radnicima na umirovljenje.

Drugi veliki problem je nedostatak kvalitetne radne snage, odnosno nesrazmjer između onoga što je gospodarstvu potrebno i onoga što se na tržištu nudi. Samo 55 posto hrvatskih studenata završi fakultet, a na tržištu nedostaje inženjera, poslovnih i zdravstvenih stručnjaka, tehničara... Činovnika, trgovaca, pravnika, učitelja i umjetnika s druge strane ima viška.

2009-08-28

www.index.hr

HNB tečajna lista

12.11.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,177876
CHF CHF
1
6,768416
GBP GBP
1
8,631795
USD USD
1
6,732832
EUR EUR
1
7,427660
$ Odabir valute
= Odabir valute