KREDITOMANIJA

Dubrovnik - Viđenja

Kada manjka novca, kao da se o njemu sve više priča. O kreditima još i više. Naprosto se divim hrabrosti pojedinaca spremnim ući u kreditni odnos. Naravno, samo onim koji moraju sami, vlastitim poduzetništvom vraćati buduće kreditne anuitete. Ali, onih drugih, koji potpisuju takve kredite u ime i za račun drugih, sadašnjih, pa i budućih generacija, još od onoga sustava, daleko je više. Nije se tu ništa novoga dogodilo u posljednjem desetljeću. Koliko je samo kredita potpisano u nominalno tržišnom i kapitalističkom hrvatskom sustavu? Najvećim dijelom bez prethodnog elementarnog proračuna mogućnosti vraćanja kreditnih obveza ili unatoč njih. A pri tome je na umu ona – živi se danas, sutra što i kome bude. Ako bude problema s kreditnim obvezama, riješit će se već nekako, otpisati, reprogramirati, nestat će u vrtlogu inflacije i sl. Nažalost takvih, ne da je vrijeme takvoj praksi pri kraju, već je i isteklo.

Jer “kredit je određena svota koju vjerovnik ustupa nekoj osobi, dužniku, uz obvezu da mu ih ova vrati u dogovorenom roku i plati pripadajuću naknadu – kamatu”• . Kako je danas, ključna je ovdje riječ svota, a obveza, o tom potom. Pišemo o tzv. poduzetničkim kreditima, ovim ili onim. Kao da slušam mnoge kako govore: pa mogu ja to podnijeti, prihodi će biti toliki, rashodi toliki, čist profit toliki i toliki. A tržište je /kakvo da je/ uporno to demantira, prihodi su manji, naplativi još i manji, a troškovi veći, daleko veći. I onda, dužnika na sve strane, vjerovnika sve manje. Kažu da su u Japanu golem problem brojna samoubojstva poduzetnika, čak i onih s dugom od 100.000 DEM. A ovdje kod nas, ima dužnika koji na svaku godinu života imaju 100.000 DEM duga.

Pretpostavimo da tražite kredit od 100.000 DEM, sa “svega” 7% kamatnom stopom na godišnjoj razini, rokom otplate 5 godina, mjesečnom kapitalizacijom i počekom otplate glavnice dvije godine. U vrijeme počeka platit ćete 14.000 DEM, odnosno 583.33 DEM svaki mjesec i tako 24 mjeseca. U daljnje tri godine, plaćat će te svaki mjesec jednaki anuitet u svoti od 3.087,70 DEM i tako 36 mjeseci. Platit ćete dakle ukupne kamate u svoti od 25.157,59 DEM i vratiti glavnicu od 100.000 DEM /što se često “zaboravlja”/. Podvlačimo, sve u DEM. Pa što? Nije to tako strašno!!! A znajte, to su obveze svaki mjesec i tako puta 60 ili pet godina. I one su, mislim obveze, posve sigurne. A oni prihodi, ako, ako…A tek čisti dobitak… Čudno je da kod kredita ne vrijedi “pametan se na tuđim greškama ući, budala na vlastitim”.

Svjestan sam da je ova kratka priča o kreditima možda mnogima beskrvna, bez senzacije, imena i prezimena. A eto, ponekad je dobro i tako što napisati. Možda  netko shvati ili prihvati? Time i preduhitri mogući poslovni, ali ne zaboravite i osobni krah.

I još nešto. Danas su na cijeni dužnici, a ne vjerovnici. To je još jedna posljedica pogubne makroekonomske politike i ukupnog nazovi tržišnog ozračja. Kako spasiti Kutlu, Gucića i slične, to je posao “službenih” ekonomista. “Stabilna”, “čvrsta” kuna je zapravo višegodišnja fikcija, s istekom roka važnosti. Ne treba biti ekonomist, pa vidjeti ili osjetiti kako nam je. Kada bi se u suštini administrativnom mjerom, “fiksacijom” nacionalne monete mogli riješiti svi gospodarski i ini problemi, valjda bi to neki drugi, pa i cijeli svijet, prije nas “izmislili” i primijenili. Drži vodu, dok majstori odu, kaže se…A “majstori” će morati otići, samo je pitanje kako vodu zadržati. Tu sam blizu politike, a stalno pokušavam ostati kakav – takav ekonomist. Priznajte, to danas nije nimalo lako. I to mi je zapravo najveći problem. Biti ekonomist i ostati našem čitateljstvu zanimljiv. O politizaciji svega i svačega, drugom zgodom od nekoga drugoga.

24. ožujka 1999.

Bajro Sarić – "Dubrovački list"

HNB tečajna lista

14.10.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,231654
CHF CHF
1
6,751289
GBP GBP
1
8,420542
USD USD
1
6,737198
EUR EUR
1
7,424392
$ Odabir valute
= Odabir valute