PRVA ŽENA DOBITNIK NOBELA ZA EKONOMIJU

Spektar - Ekonomija

ostrom elinor

Nobelova nagrada za ekonomiju dodjeljuje se od 1968., a ove godine po prvi put, doduše ne sama, dobila je žena, Amerikanka Elinor Ostrom /76/, profesorica na Indiana Universityju. Kao neko pravilo nobelovci u ekonomiji sve su muškarci, a čak 24 puta to su bili Amerikanci. Eto tako srušen je i taj "mit", makar treba reći i to kako oni koji odlučuju o Nobelovim nagradama, pa i u svim područjima, nisu baš uvijek objektivni i dosta zaslužnih, da ih sad ne spominjemo, nikad nisu ni dobili tu nagradu, a bilo je i takvih koji je nisu ni prihvaćali. Dvojbe su i dalje ostale trebali li uopće dodijeljivati Nobelove nagrade za ekonomiju i slične znanosti, a nerijetko su i politička mjerila pri dodjeli bila presudna. Primjerice, upitno je koliko je američki predsjednik Barack Obama zavrijedio ovogodišnju nagradu za mir, a kontroverzi je bilo od samih početaka dodjele Nobelove nagrade. Naravno, kada je o nagradama riječ i onima koji o njima odlučuju, uvijek i u svačemu postoje različita mišljenja, pa možda i tu vrijedi da o ukusima ne treba raspravljati. Kako bilo, ipak je teško vjerovati da je neki dobitnik ni po čemu nije zaslužio.

Pa ako je iznenađenje da je Elinor Ostrom prva žena dobitnik Nobela za ekonomiju, još se čini većim iznenađenjem obrazloženje izbornika, Švedske kraljevske akadamije znanosti, prema kojoj je profesorica Ostrom nagrađena za "svoje analize ekonomskog upravljanja, dokazujući da zajedničkim vlasništvom može uspješno upravljati skupina ljudi koja ga koristi." Koliko moja znanja mogu dokučiti, Amerikanka je dokazala ništa drugo nego da samoupravljanje ili blaže takozvana industrijska participacija nisu propali eksperiment, nego su štoviše, pored ostaloga i ekonomski učinkoviti! Ne zagovaram sad povratak samoupravljanja zato što njegovu ekonomsku djelotvornost dokazuje gospođa Ostrom, ali bolje bi nam bilo ne odbacivati staro ako nismo kadri ponuditi i provesti novo i bolje.

Drugi ovogodišnji dobitnik Nobela za ekonomiju je Oliver Williamson /77/, profesor na sveučilištu Berkeley California, koji je prema ocjeni izbornika "razvio je teoriju u kojoj su poduzeća služila kao osnova za rješavanje konflikata i koji smatra da hijerarhijske organizacije, poput kompanija, predstavljaju alternativnu upravljačku strukturu koje se razlikuju po svom pristupu u rješavanju konflikta interesa." Profesor Williamson najveću pozornost posvetio je transakcijskim troškovima u ekonomiji i utjecaju nepotpunih ugovora u teoriji poduzeća.

Prema mišljenju Švedske kraljevske akademije i Ostrom i Williamson dali su vrijedan doprinos u istraživanju upravljanja ekonomskim procesima, što se prometnulo u svojevrsnu znanost, za razliku od dotadašnje marginalizacije pitanja upravljanja ekonomskim procesima.

Inače, Nobelova nagrada za ekonomiju iznosi 1,4 milijuna dolara, a Ostrom i Williamson će je ravnopravno podijeliti.

12. listopada 2009.

Bajro Sarić

HNB tečajna lista

12.11.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,177876
CHF CHF
1
6,768416
GBP GBP
1
8,631795
USD USD
1
6,732832
EUR EUR
1
7,427660
$ Odabir valute
= Odabir valute