Nota bene

BESMISLENO

jplibertas

Sve ovo što se događa oko dubrovačkog javnog prijevoznika "Libertasa" još je jedna potvrda da se ovdje, pa i šire  sve ispolitizira do gadljivih razmjera. U ovome slučaju većinski vlasnik toga komunalnog društva je Grad Dubrovnik kojim upravlja koalicija suprotna onima u susjednim općinama u kojima "Libertas" prometuje. Svatko tko tvrdi da javni gradski i prigradski prijevoz u jednom tako malom i zahtjevnom gradu poput Dubrovnika i njegove okolice može biti rentabilan ili profitabilan, svejedno, debelo je u krivu. Čak i kada bi se uklonile sve troškovne neracionalnosti i možebitni tehno-ekonomski višak, opet se prihodima od korisnika usluga, uključujući i turiste i izletnike ne bi mogla dostići točka pokrića na gotovinskom načelu. Subvencije jedinica lokalne samouprave su neophodne ako se hoće zadržati postojeći standard u javnom gradskom i prigradskom prijevozu koji nije loš, rekao bih da nikad nije bio bolji. To je naprosto tako i tako je bilo i onda i sada i bit će sve dok bude javnog gradskog prijevoza, ma tko ga obavljao i ma tko upravljao njime. Znam što pišem, pratim "Libertas" već i trideset godina i uvijek su isti problemi. Vozni park, koji nije jeftin mora se obnavljati, linije se ne mogu tek tako ukidati, a ne može se ni smanjivati broj vozača s obzirom na zakonsku regulativu i kakav bi to uopće bio grad sa stogodišnjom tradicijom u javnom prijevozu, tim simbolom urbaniteta, kad bi se sve svelo na ekonomsku računicu. Dajte ljudi, dogovorite se, ne igrajte se emocijama i sitnim političkim vezovima, otklonite međusobne animozitete i ne samo u tome, jer nas sve to vraća nazad. A prostora i mogućnosti za takvo što još uvijek ima.

Bajro Sarić

 

GOSPARI SU VJEČNI

dbkarto

Ne, ne treba biti zajedljiv ni zločest, poglavito ne u onome i onima koji se trude vratiti negdašnju prepoznatljivost i identitet Dubrovčana i Dubrovnika koji su u naletu materijalnog, pohlepnog i netolerantnog zadnjih desetljeća posve išćezli. Nije potrebna ni patvorena nostalgija ni patetika za tobože nekim boljim starim vremenima i ljudima, pa ni prema gosparima i gosparstvu. Nije ni onda, pa ni stoljećima, čak i u procvatu Dubrovačke Republike sve bilo idealno ili na svom mjestu, niti su gospari bili neka izvanzemaljska čeljad, lišena licemjerstva, zlovolje i jala. Pogotovu ne što se ljudskih karaktera, sudbina i mentaliteta tiče i nisu ni nedavni ni davni Dubrovčani, ma tko ih priznavao ili ne priznavao za Dubrovčane, bili nešto bolji od sadašnjih, ljutili li se ili ne. Valja im ipak priznati da im je bilo puno teže, da su puno više radili i hrabro se nosili sa svojim križevima. Nisu ni danas nestali gospari iz svijeta Iva Vojnovića. To je po meni svatko onaj, ma kakvi su mu korijeni ili podrijetlo, koji poštuje i prihvaća neka ovdje stoljetna pravila pristojnog ponašanja, uljudbe, skrbi za potrebne i uvažavanja drukčijih. Time se ne gubi ništa na vlastitosti, posebnosti, identitetu, naprotiv, dobiva se. Zato treba osokoliti pokretače Bala gospara, ne propitkivati tko jest, a tko nije gospar. Svi su za mene gospari kojima je u srcu i duši ovaj, sad malo posrnuli Grad i Hrvatska, koji mu više davaju nego uzimaju, ali i oni koji su prema njima kritični, dosta puta s razlogom i najboljim namjerama. Zbog svega navedenoga treba podržati sve pokretače i napore, programe, ideje i pokušaje koji imaju za svrhu obnoviti i uskladiti s vremenom ono najbolje što je Dubrovnik imao i na duhovnom i na materijalnom planu. I nipošto se u tim nastojanjima ne smije odustati, unatoč možebitnim razočaranjima i neka se i dalje održavaju balovi gospara, obnovi, ali i inovira bogata kulturna, umjetnička i gastronomska baština...

Bajro Sarić

   

UGODNO U 2011.

docek2011

Ne treba biti zajedljiv i treba priznati da je ovogodišnje novogodišnje ozračje Dubrovnika bilo puno bolje od niza ranijih godina. Potvrdilo se da je i s malo novca i domaćim snagama, koji, makar i rijeđima nisu po volji, moguće učiniti Grad, makar i na par dana ugodnim, optimističnim i skladnim. Za svakoga je, plićeg ili dubljeg džepa, bilo ponešto, otvoreni hoteli bili su popunjeni, makar je i ruku na srce takvom ugođaju pridonijelo i doista prekrasno, sunčano i prohladno vrijeme. Za pohvaliti je i potez da se organizacija i koncepcija novogodišnje feste povjerila najpovoljnijem ponuditelju javnom nabavom. Sve u svemu, u godinama koje tako brzo i neumitno prolaze, pamtljive novogodišnje radosti Grada koji najvećim dijelom godine uglavnom spava.

Bajro Sarić

   

DUBROVAČKI ŠAHISTI DJELOMICE ZADOVOLJNI

skdubrovnikgrb

Izborna godišnja Skupština Šahovskog kluba "Dubrovnik" protekla je u radnom ozračju, unatoč obilnom dnevnom redu. Zaključak je dubrovačkih šahista da su u razdoblju od 2006. do 2010. ostvareni postavljeni natjecateljski i organizacijski ciljevi. Tako je prva ekipa postala i zadržala status Prvog B hrvatskog ligaša, a druga ekipa uspjela se plasirati čak u Drugu hrvatsku šahovsku ligu – skupina jug, ali je ipak spletom nesretnih okolnosti trećeligaš. Uspješno su organizirana i dva međunarodna otvorena šahovska turnira /2008. i 2010./, pet prvenstava Grada Dubrovnika /od 2006. do 2010./ i preko stotinu brzopoteznih turnira. Međutim, zadaće i programi kojima su se željeli popularizirati, omasoviti i ojačati kvalitetni šah, osobito među mlađim uzrastima nisu ostvareni. Nije na kvalitetan način riješen i prostor kluba koji zajednički koriste brojne udruge u Gradskom kotaru "Grad" /Široka 4/. Posljednjih godina pogoršao se i financijski položaj kluba, zbog pada gradskog proračuna, ali i izostanka donacija poduzetnika. Sve spomenuto utjecalo je na promjenu politike kluba u idućem mandatnom razdoblju od 2011. do 2014. Prioritetan tretman imat će popularizacija i omasovljenje organiziranog šaha među mlađim uzrastima, pokretanje šahovske škole i iznalaženje prikladnih prostora za aktivnosti kluba. U nižem prioritetu bit će nastupi prve i druge ekipe, a njihovi rezultati uvelike će ovisiti o sponzorima, što, kako sada stvari stoje, može utjecati i na prijelaz u niže rangove hrvatskih šahovskih liga. Na Skupštini su prihvaćeni novi Statut kluba, kao i temeljne odrednice politike kluba za razdoblje od 2011. do 2014., Deklaracija o važnosti i razvoju šaha među mlađim uzrastima i zaključak u vezi prostorne problematike. Na kraju, izabrano je i vodstvo kluba, odnosno Upravni odbor za mandatno razdoblje od 2011. do 2014. Za predsjednika Šahovskog kluba "Dubrovnik" ponovno je izabran Bajro Sarić, za dopredsjednika Srećko Tomić, a za ostale članove Upravnog odbora Božo Gleđ, Nikša Ivanković, Tonko Marunčić, Stijepo Vidojević i Mato Vukašin. Za tajnika kluba izabran je Tomislav Musić.

Bajro Sarić

   

ŽELJKO BOGUT POBJEDNIK, TOMISLAV MUSIĆ ŠAHOVSKI PRVAK GRADA DUBROVNIKA ZA 2010.

musi

50. jubilarno pojedinačno prvenstvo Grada Dubrovnika za 2010. za razliku od svih ranijih odigrano je u posve novom formatu. Turnir je bio otvorenog karaktera, na njemu su mogli nastupiti svi zainteresirani šahisti iz zemlje i inozemstva, s time da se najbolji natjecatelj proglašava pobjednikom prvenstva, a najbolje plasirani igrač s prebivalištem na području Grada Dubrovnika proglašava se prvakom Grada Dubrovnika za 2010. Primijenjen je švicarski sustav u 8 kola, s ubrzanim tempom igre 15 minuta po igraču za cijelu partiju i sve se odigralo u jednom danu, u ovom slučaju 26. prosinca 2010. u kongresnoj dvorani hotela "Petka" u Dubrovniku. Nastupila su ukupno 32 šahista, od čega iz Hrvatske 19, Bosne i Hercegovine 8, Crne Gore 4 i Srbije 1. Nakon dosta dramatičnih partija u posljednja dva kola, prvo mjesto osvojio je međunarodni majstor Željko Bogut iz Širokog Brijega sa 6 bodova, koliko je imao i FIDE majstor Srđan Benderać s crnogorske liste. Od trećeg do sedmog mjesta s 5.5 bodova plasirali su se FIDE majstori Ivan Bender i Marijan Krištović, MK Božo Marić, prvokategornik Tomislav Musić /nagrađeni po poretku/ i MK Vaso Petijević. Od osmog do desetog mjesta plasirali su se FIDE majstor Ivan Galić, prvokategornik Relja Seferović i FIDE majstor Milan Miljković. U poretku za prvaka Grada Dubrovnika za 2010. najbolji je bio Tomislav Musić s 5.5 bodova /6. mjesto/ i tako postao četvrti put službeno najbolji dubrovački šahist. Slijede Relja Seferović s 5 bodova /9. mjesto/, MK Vicko Marunčić s 4.5 boda /14. mjesto/ i Tonko Marunčić /15. mjesto/. Turnir su uspješno vodili državni šahovski sudac Maroje Portada i međunarodni sudac FIDE Sulejman Islamović iz Dubrovnika. Zaključno se može reći da je s obzirom na nepovoljan termin odziv bio zadovoljavajući, a potvrdio se i novi format. Međutim, već iduće godine planira se promijeniti termin prvenstva, odnosno igrat će se u proljeće, a i idućih godina igrat će se po spomenutom formatu s nazivom "Međunarodno otvoreno prvenstvo Grada Dubrovnika u šahu".

Bajro Sarić

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute