Nota bene

51. PRVENSTVO GRADA DUBROVNIKA U ŠAHU

MAJSTORSKI KANDIDAT FARUK LOŠIĆ ŠAHOVSKI PRVAK DUBROVNIKA ZA 2011.


faruk loi

Majstorski kandidat Faruk Lošić iz Dubrovnika, član Šahovskog kluba "Dubrovnik" seniorski je prvak Grada Dubrovnika u šahu za 2011. On je, kao i prvokategornici Vlaho Marunčić i Tomislav Musić prikupio 6 bodova iz 9 kola, ali mu je pobjednička titula pripala zbog boljeg Sonneborn-Bucholz kriterija. Konačni poredak 51. seniorskog prvenstva Grada Dubrovnika u šahu za 2011. 1. MK Faruk Lošić – 6 bodova, 2. I Vlaho Marunčić 6, 3. I. Tomislav Musić 6, 4. MK Vicko Marunčić 5,5, 5. IV Tonko Marunčić 5, 6. I Relja Seferović 5, 6. I Srećko Tomić 5, 7. III Žan Glišović 5, 8. II Zoran Oberan 4,5, 9. Huso Ploćić, 4.5, 10. I Mile Mandić 4,5, 11. I Bajro Sarić 4 i 12. III. Miroslav Avejić 3,5 boda. Igralo se u 9 kola po švicarskom sustavu s tempom  igre 15 minuta po igraču za cijelu partiju. Pravo nastupa imali su samo šahisti s prebivalištem na području Grada Dubrovnika. Trojici najbolje plasiranih pripali su prigodni pokali i novčane nagrade. Turnir je održan 30. travnja 2011. u kongresnoj dvorani hotela "Petka".

Bajro Sarić
 

V. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR "DUBROVNIK OPEN 2011."

POBJEDNIK MEĐUNARODNI MAJSTOR SRĐAN ŠALE IZ KUČIŠTA NA PELJEŠCU

 

sale srdjan

Međunarodni majstor Srđan Šale iz Kučišta na Pelješcu pobjednik je V. međunarodnog šahovskog turnira "Dubrovnik Open 2011." koji je pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i nekolicine sponzora, u tehničkoj organizaciji ŠK "Dubrovnik" održan 30. travnja 2011. u kongresnoj dvorani hotela "Petka". Konačni poredak nagrađenih: 1. IM Srđan Šale /CRO/ – 7 bodova, 2. FM Marijan Krištović /CRO/ - 7, 3. FM Milan Miljković /BiH/ - 7, 4. MK Mate Ribičić /CRO/ - 6,5, 5. MK Mario Pavković /CRO/ - 6,5, 6. Miloš Vlatković /MNE/ - 6, 7. IM Atif Dumpor /BiH/ - 6, 8. Igor     Begić /CRO/ - 6, 9. Faruk Lošić /BiH/ - 6, 10. Mitar Adžić /BiH/ - 6 bodova itd. Na turniru je sudjelovalo 54 šahista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 3 međunarodna majstora i 3 FIDE majstora, 7 majstorskih kadnidata, 6 prvotategornika itd. Igralo se u 9 kola po švicarskom sustavu s tempom igre 15 minuta po igraču za cijelu partiju. Trojici najbolje plasiranih pripali su prigodni pokali, a desetorici novčane nagrade. Glavni sudac turnira Maroje Portada, uz svesrdnu potporu međunarodnog šahovskog suca Sulejmana Islamovića iz Dubrovnika uspješno je odradio svoj posao.

Bajro Sarić

   

PUN POGODAK!

medit

Sad je već izvan svake sumnje da je 8. mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji je održan u Dubrovniku /hotel "Valamar Lacroma" na Babin Kuku/ od 24. do 27. ožujka svojom koncepcijom, ponudom, brojem izlagača /preko 250/ i posjetitelja postao jedan od najreleventnijih sajmova takve vrste i ne samo u Hrvatskoj. Može se ustvrditi da je taj sajam već po terminu i koncepciji možda i najvažnija sastavnica ionako siromašne dubrovačke turističke ponude u kritičnom zimskom razdoblju, svojevrstan i ne samo turistički, nego i ekološki brand. I ovaj sajam na svoj način i u ozračju u kojemu se "dogodio" ukazao je na vrlo značajne hrvatske potencijale za proizvodnju zdrave hrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva. To je posebice važno za ravnomjerni i usklađeni regionalni razvoj Lijepe naše i ruralnih krajeva, posebice zapuštenih otoka. Međutim, kako bi se ti potencijali brže i potpunije razvijali, potrebna je i učinkovitija makroekonomska politika, promicanje važnosti zdrave prehrane i snažniji marketinški iskoraci, uključujući i dizajn i primjenu suvremenije tehnologije i struke u proizvodnim postupcima. Nikome tko se nije upustio u organizaciju ovakvog sajma ili priredbe ili njima sličnih sajmova i priredbi ne može se objasniti koliko je to mukotrpan posao, s nizom i naoko nevažnih detalja, ali i svakovrsnih, nerijetko i nedobronamjernih prepreka pa zbog toga sve čestitke pokretaču Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva Vedranu Kraljeviću i njegovim suradnicima, pa i onima koji su ih u svemu ovome poduprli. Stanoviti organizacijski propusti trebaju se uzeti zanemarivim u odnosu na sve učinjeno i nema sumnje da će i svi budući sajmovi, pokazalo se ispravnim, na istom mjestu i u isto vrijeme, biti još bolji.

Bajro Sarić

   

SAMO NAPRIJED!

maskare

Treba uistinu čestitati, prije svega organizatorima i sudionicima ovogodišnjih karnevalskih priredbi pod nazivom "Dubrovnik Karneval Fest". Dakle, karnevalski dani, nakon niza uglavnom sušnih i neinventivnih godina, na velika su se vrata vratili u Grad. U ovim uglavnom recesijskim danima i po "špagu" ali i duhu, karnevali i maškare učinili su mi se značajnim pomakom i važnom sastavnicom inače siromašne zimske turističke ponude. Osobito je lijepo bilo za vidjeti skoro sve naraštaje Dubrovčana i onih koji se takvima osjećaju u maškaranoj odjeći i obući. A i Župljani su se, nakon nekoliko prospavanih godina probudili sa svojim "žaokama" i porukama i maskama. Zapravo su karnevali i maškare po mojem poimanju jedinstvena prigoda da nas pokažu onakvi kakvi doista jesmo, onda su ovi dubrovački karnevali i maškare to na pravi način i učinile. Siguran sam da onima koji su u svemu tome sudjelovali na ovaj ili onaj način nije bilo lako, bilo je i krivih poteza i promašaja, ali sve u svemu povoljan dojam je nedvojben. Vjerojatno su izostali očekivani turistički i financijski učinci, ali to nipošto ne bi trebalo obeshrabriti organizatore i pokrovitelje, prije svega Grad Dubrovnik. Najvažnije je ne klonuti duhom i nastaviti na ne baš lakom putu oživljavanja jedne važne sastavnice dubrovačkog identiteta i tradicije, pa ako hoćete i kulture.

Bajro Sarić

   

OPET "LINĐO"

lindofa

Pisao sam ja u ovome očajno slabo posjećenom portalu, a tako je sa svim sličnim, da "ferma "Linđo" nije dobro bilo." A i poučna je ta trakavica o FA "Linđo" koja govori bolje i razgovijetnije o našem, kako kome Gradu i o njegovoj običnoj i neobičnoj čeljadi. Dakle, sad je tamo pravi kaos i ne zavaravajmo se, kao i u bilo čemu, "mutna voda" uvijek nekome odgovara. Oni isti koji nisu htjeli Dubravku Sarić za novog ravnatelja, inzistirajući na Mihu Kalauzu, sad se opet bune i prijete štrajkovima ako se ne uklone iz Upravnog vijeća Goran Vuković i Irena Labaš. Ne budite naivni, tamo je, prije svega financijski kaos bio dok je "linđovce" vodio i dobričina Mirsad Omerčahić i bio je takav kakav je bio i odgovarao je sadašnjim kolovođama. A treba upamtiti i to da ni ravnatelj ni direktor ni bilo gdje ne mogu biti dobri ljudi kako većina shvaća dobre ljude jer se moraju suprotstaviti, po poslu, ako ga ozbiljno i odgovorno shvaćaju onima koji bi nešto "lovili u mutnom" ili bi "politizirali". I uopće, što je to takozvani dobar čovjek? Kakav li će sad natpis na majicu ispisati Luko Brailo, primjerice, taj zagovornik otrcane floskule "kako neće politiku u svoju butigu". FA "Linđo" je u vlasništvu Grada Dubrovnika, iz proračuna se za njega izdvaja ne baš malih za ovo doba 2 milijuna kuna i ima legitimitet imenovati Upravno vijeće po svojem nahođenju, sviđalo se to kome ili ne, u ovome slučaju Goran Vuković i Irena Labaš. U ovome "predmetu" gradonačelnik Andro Vlahušić trebao je puno brže reagirati i ako ne ide s Dubravkom Sarić, a poznavajući Miha Kalauza i njemu nije stalo do mjesta ravnatelja, morao je odmah raspisati novi natječaj za ravnatelja i ne ostaviti ovaj pogubni vakuum. A mogla bi i gradska revizija "skoknuti" do "Linđa" i istražiti što se u proteklih godinu dana tamo radilo s financijama. Ne vjerujem da iza svega stoji Sulejman Muratović, umjetnički ravnatelj ansambla u nizu desetljeća, a ako stoji to mu ne služi na čast. Morao bi, on i slični shvatiti i prihvatiti da mu je vrijeme isteklo, isteklo je i mlađima od njega i nitko nije pravio problem od toga. Dobio je i zaslužio je sva priznanja i ako mu je Kalauz u nekom kafiću otkazao daljnju suradnju, možda nije baš pristojno, ali nije tako ni strašno. Najmanje je važno gdje se nekome nešto reklo i bolje da se i tu reklo negoli biti licemjer. U ovome slučaju nije važno gdje se nekome nešto govori nego što se nekome govori. Važno je da se istina govori. I ničija nije do zore gorjela!

Bajro Sarić

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute