Ljudi

ANDRO VLAHUŠIĆ

Dubrovnik - Ljudi

andro

Andro Vlahušić /1960./, specijalist interne medicine, endokrinolog, prvi je neposredno izabrani gradonačelnik Grada Dubrovnika u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Ne ulazeći u stručne, odnosno profesionalne sposobnosti kao liječnika, ostaje činjenica da je Vlahušić političar po vokaciji, iznimno snažne volje za moć, koja je najvažnija u demokratskoj političkoj utakmici. Mora mu se priznati da je imao izvanredan osjećaj za igru brojki, što politika jest, da svakome ne može biti drag ako se hoće popeti u vrhove, makar i lokalne vlasti. Bio je i razmjerno solidan ministar zdravstva u Račanovoj hrvatskoj Vladi /2000.-2003./ zamijenivši /pre/poštenu i naivnu Anu Stavljenić – Rukavina. Kolikog će traga ostaviti u upravljanju tako zahtjevnim, ponekad i čudnim Gradom Dubrovnikom, ostaje za vidjeti, ali razvidno je da je krenuo /pre/široko, sa slabim smislom za strateško, odvajanjem bitnog od nebitnog, što najčešće vodi u razvojnu neučinkovitost. Ukratko, htio bi da "vuk bude sit, a ovce na broju", pomalo i zaboravljajući one koji su mu potporu dali. A zapravo je i pitanje koliko je samostalan u odlučivanju, unatoč neposrednom izboru, jer konce u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika nipošto ne drži većinska koalicija SDP-HNS-HSLS-HSU, nego Nezavisna lista Pera Vićana, točnije Pero Vićan osobno i puno, ako ne i sve ovisi o njegovim ćudima, a ne Vlahušićevim. To će obilježiti dubrovačku političku i svaku dubrovačku svakidašnjicu, a ne Andro Vlahušić.

Bajro Sarić

 

PERO VIĆAN

Dubrovnik - Ljudi

pero vian

Pero Vićan /1951-/ izvan je svake sumnje jedan od  najkontradiktornijih i najkontroverznijih likova dubrovačke javne scene na razmeđu između dva tisućljeća. Diplomirao je na Pravnom i Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, počevši od taksista doguravši do najutjecajnijeg suvremenog dubrovačkog političara. Vićan naprosto nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ili ga se voli ili mrzi, tu nema nikakve sredine. S izrazitim socijalnom i emotivnom inteligencijom Vićan je uvijek tu negdje  u vrhovima i ne samo lokalne politike,gospodarstva, nogometa i u socijalizmu i u komunizmu i kapitalizmu, naprosto čovjek bez kojega se ništa ne može važnijeg učiniti na prostorima hrvatskog juga, čovjek za sva vremena. Što bi Friedrich Hayek rekao, "čovjek koji uvijek i odlično razumije okolnosti mjesta i vremena", a takvih je i gledano unatrag više stoljeća u Dubrovniku bilo vrlo malo. O učincima Vićanove, ovakve ili onakve vladavine, kao i ostalih sličnih njemu sudit će povijest...

Bajro Sarić

 

   

LUKA SORKOČEVIĆ

Dubrovnik - Ljudi

sorkoevi

Luka Sorkočević /1734-1789/ skladatelj i poklisar Dubrovačke Republike. Iako su podatci o njegovom životu i stvaralaštvu poprilično oskudni, sva je njegova glazbena ostavština pronađena i sačuvana u arhivu franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku.

Pojavio se prvo po dubrovačkim salonima, gdje se svirala komorna glazba. Nakon glazbene obuke u Gradu, Sorkočević odlazi u Rim gdje stječe veliko glazbeno znanje. Ipak, vratio se u rodni grad gdje je, uz manje prekide, živio do kraja života. Uz glazbu, bavio se i diplomacijom pa je odlazio u Pariz i Beč kao poklisar Republike.

Glazbenu naobrazbu stekao je u Dubrovniku i Rimu. Obavljao je diplomatske dužnosti te zastupao Dubrovačku Republiku u pregovorima s Francuskom i kod Josipa II. u Beču.

Skladanjem se bavio u mladosti i to od 1754. do 1770. U tom je razdoblju napisao sva svoja, uglavnom instrumentalna, djela koja nam autora predstavljaju kao izrazita simfoničara. Zapravo je bio prvi hrvatski skladatelj simfonija, a stvarao je pod izrazitim utjecajem talijanske pretklasične simfonije. Svi autografi i rukopisi njegovih skladbi pohranjeni su u samostanu Male braće u Dubrovniku. Njegove skladbe pripadaju antologijskim dosezima hrvatske pretklasične glazbe. Održavao je veze s uglednim suvremenicima (Fortis, Haydn, Gluck, Bajamonti), te je napisao dnevnik sa zanimljvim napomenama o suvremenicima koje se susretao na putovanjima. Kao obrazovani ljubitelj lijepe knjige i mecena, priređivao je u svom dvorcu brojne literarne akademije i koncerte. U posljednjim godinama života zapao je u jaku melankoliju koju je okončao samoubojstvom, bacivši se s prozora svoje kuće, današnjeg Biskupskog dvora.

13. siječnja 2010.

www.hr.wikipedia.org

   

NEVEN BARAČ

Dubrovnik - Ljudi

baracn

Neven Barač /1933./ najznačajniji je bankarski stručnjak i financijski poduzetnik s dubrovačkih prostora suvremenog doba. Višegodišnji je predratni direktor Privredne banke Zagreb, a poslijeratni Dubrovačke banke d.d. Živi je dokaz da stručna i teoretska znanja nisu dovoljna za uspješnu poslovnu karijeru. Potrebno je poznavati okolnosti mjesta i vremena, ne živjeti u oblacima i biti pragmatičan, što je sve Barač i bio. Rezultati koje je postigao u vođenju spomenutih banaka daju za pravo iznošenje takve ocjene. Ipak, na pola ili možda manje puta zaustavljen je od tada moćnih političkih čimbenika, pod posve nejasnim okolnostima i nikad  dokazanom kriminalu. Djelomice je i sam žrtva svojega autokratskog karaktera i oslona na "pogrešne" ljude, što ga je koštalo glave i neslavnog poslovnog kraja. Možda i ponajviše zbog želje da Dubrovnik učini ne samo istinskim turističkim, nego i financijskim stjecištem, što se u novim odnosima političke moći nije moglo tolerirati.

28.10.2009.

Bajro Sarić

   

MILO HRNIĆ

Dubrovnik - Ljudi

hrni

Koliko god se nekome ne dopadao, Milo Hrnić /1950./ među najvećim je dubrovačkim, pa i hrvatskim pjevačima zabavne glazbe posljednja četiri desetljeća /1979-2009/. Svojim hitovima neprolazne vrijednosti, štimungom, profesionalnim nastupom i otvorenom komunikacijom sa svojim fanovima, Milo Hrnić, možda i ne baš osobito popularan u vlastitom Gradu, osvojio je publiku diljem Dalmacije, pa i dalje. Prodao je više od milijun izvođača zvuka, izdao 20 albuma i preko 200 pjesama. Tri puta pobjednik je Splitskog festivala zabavne glazbe. Pjesme poput "Moja Ane broji dane", "Nostalgija", "Požurite konji bijeli..."; "Kome bi šumilo more moje sinje...", "Tvoja mati legla je da spava" i brojne druge redovito su na "repertoaru" svih većih priredbi, svadbi, koncerata i sl.

28.10.2009.

Bajro Sarić

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute