UMJETNA LJEVICA I DESNICA?

Spektar - Politika

politik

Veli Igor Mandić u Nedjeljom u 2, prije par mjeseci, ovako : "Kerum je građanin iz Ogorja kraj Muća i predstavlja pretežno taj element i teško da bi mogao osnovati građansku stranku, možda mućkarošku ili vlašku, ali građansku teško".

A zašto u Hrvatskoj jedan Željko Kerum - čoban koji uz "ćevape pije Dom Perignon", koji kupuje skupa auta koja stavlja u izlog svojih trgovina (kako bi mu se drugi mogli diviti) i onda ih gonja sve od Splita preko Muća do Ogorja kako bi svoj familiji, kumovima, prijateljima i znancima nametao svoj uspjeh, koji zna zaglibiti u rasizam brojeći krvna zrnca mogućeg mu zeta - ne može biti predsjednik građanske stranke (i tako predstavljati urbanu, uljuđenu, obrazovanu opciju) ...

...ako već tatini sinovi poput Ive Josipovića ili Zorana Milanovića, rođeni sa zlatnom žlicom u ustima, djeca dužnosnika i direktora, vlasnici po nekoliko luksuznih nekretnina i velikih ušteđevina...mogu biti socijademokrati i ljevičari i biti predstavnici socijalno

Hrvatska do 1990-ih (ajde nešto ranije) nije imala demokratskih stranaka i višestranački demokratski sustav - da bi se 90-ih odjednom svi prešaltali na standarde koje su druge država izgrađivale desetljećima ! Je li to moguće? ugroženih, obespravljenih, radnika... (iako se u niti jednoj grupi nikada u životu nisu našli) ?

Po kojoj se to logici notorni Jugoslaven Predrag Matvejević ili svjedok optužbe u montiranim procesima protiv "proljećara" Žarko Puhovski mogu prodavati za liberale i koje su to programske smjernice i osnovi po kojima HDZ ili HSP možemo nazvati desničarima?

Hrvatska ljevica, desnica, liberali itd. imaju malo ili nimalo veze s europskom ljevicom i desnicom itd. Što je i očekivano - svaka država ima svoju političku zbilju - ali koji bi onda bio pravi naziv za političke opcije u Hrvatskoj?

5. lipnja 2010.

www.kriz-zivota.com

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute